babeczki cupcakes muffiny
![wiśniowe kruche babeczki z bezą wiśniowe kruche babeczki z bezą](https://www.chwilawkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/10/IMG_3214-1024x768.jpg)
wiśniowe kruche babeczki z bezą
To bardzo praktyczne na imprezie podać babeczki bez potrzeby krojenia. Mój mąż mówi, że jak zaczniesz jeść nie możesz przestać…
Składniki
100 g masła
200 g mąki
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
nadzienie wiśniowe
450 g mrożonych wiśni lub świeżych
2 łyżki cukru
1,5 łyżki skrobi
beza
5 białek
250 g cukru
Sposób wykonania
- Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyrabiaj do połączenia składników.
- Rozwałkuj pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na grubość około pół centymetra. Odłóż do lodówki do schłodzenia. Ja odkładam na 3 minuty do zamrażarki.
- Wysmaruj foremki do babeczek grubo masłem.
- Wyciągnij z lodówki schłodzone ciasto. Wykrój kółka do foremek i jeszcze zimne (sztywne) przekładaj na foremki i delikatnie dociskając dopasuj do kształtu foremki. Nakłuj widelcem.
- Połóż mały kawałek papieru do pieczenia na każdej babeczce, dociąż specjalnymi kulkami albo grochem(fasolą, cieciorką).
- Piecz 10 minut w 180 stopniach.
- Ściągnij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut w 180 stopniach.
Kiedy babeczki będą w piekarniku przygotuj nadzienie wiśniowe:
- Włóż do rondla mrożone wiśnie i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Kiedy wiśnie puszczą sok odlej go i ostudź.
Jeżeli chcesz użyć świeżych to :
Włóż do rondla świeże wiśnie i dodaj cukier. Dodaj pół szklanki wody. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Kiedy wiśnie puszczą sok odlej go i ostudź. - Dodaj do wystudzonego soku 1 łyżkę skrobi i zamieszaj.
- Dodaj do ciepłych wiśni sok ze skrobią i zamieszaj. Podgrzej krótko, żeby sok zgęstniał.
- Wyciągnij babeczki z foremek.
- Nałóż do każdej po łyżce nadzienia wiśniowego.
- Ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier. Parę uwag o ubijaniu piany: https://www.chwilawkuchni.pl/ubijanie-piany-z-bialek-z-cukrem/
- Nakładaj na każdą babeczkę ubitą pianę z białek łyżką lub tylką:)
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, obniż temperaturę do 90 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Sprawdź czy beza jest wystarczająco twarda, jeżeli trzeba piecz jeszcze dłużej.
0
Tags :