babeczki cupcakes muffiny
wysokokaloryczne muffinki orzechowe
Jedno pyszne maleństwo ważące mniej więcej 80 g ma około 375 kilokalorii, co zawdzięcza sporej ilości orzechów i masła orzechowego. Raczej dla odchudzających się nie polecam, ale te muffinki będą świetnym sposobem na uzupełnienie energii po lub przed treningiem. Żałuję, że nie znałam tego przepisu, kiedy moje nastoletnie dzieci trenowały pływanie. Chyba najważniejsze jest to, że są one pyszne i rozpływają się w ustach.
Składniki (6 sztuk)
100 g mąki
50 g posiekanych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 małe jajko
35 g cukru
3 łyżki oleju
100 g masła orzechowego
80 ml jogurtu naturalnego
krem do posmarowania (jaki on jest pyszny)
40 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła
25 g masła orzechowego
Sposób wykonania
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj formę na 6 muffinek, albo 6 muffinkowych foremek. Możesz je wyłożyć papierowymi papilotkami.
- Wymieszaj mąkę, posiekane orzechy, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj pozostałe składniki (cukier , jajko, masło orzechowe, olej, jogurt).
- Wymieszaj suche i mokre składniki.
- Przełóż do foremek.
- Piecz w 180 stopniach około 20 minut.Ja piekę zwykle 15 minut na dolnej grzałce i na ostatnie 5 minut włączam też górną, sposób pieczenia bardzo zależy od piekarnika.
- Wyjmij po przestudzeniu z foremek.
krem
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką puszystą masę.
Posmaruj przestudzone muffinki kremem. Możesz posypać posiekanymi orzechami:)
Mnie kusi, żeby jeszcze przygotować wersję wzbogaconą o pokruszoną czekoladę do środka. To już będzie kompletne szaleństwo kaloryczne, ale co tam…
0
Tags :