
zapiekanka pasterska (No-fuss shepherd’s pie)
Zapiekanka pasterska to typowe brytyjskie łatwe danie. Mielona baranina pod kołderką z puree ziemniaczanego zapiekana w piekarniku. Moja zapiekanka pasterska jest prawie daniem jednogarnkowym:-) Łatwa w zrobieniu pyszna w podaniu.
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 5
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 posiekana cebula
- 2-3 posiekane marchewki
- 1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty
- 500 gr mielonej baraniny( 10% tłuszczu)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 500 ml bulionu warzywnego
- 900 gr ziemniaków pokrojonych do gotowania
- 80 gr masła
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz do smaku
Krok 1 w przygotowaniu zapiekanki pasterskiej
Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchewkę i czosnek, smażyć około 6 minut. Warzywa odsunąć na brzeg patelni dzięki czemu się nie przypalą następnie na patelnię włożyć mięso zrumienić mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso nabierze brązowego koloru należy połączyć je z warzywami. Dodać koncentrat oraz przyprawy, sok z cytryny i syrop klonowy, zamieszać aby się nie przypaliło i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, zostawić na niedużym ogniu na około 40 minut co przyczyni się to do zredukowania sosu o połowę.
Krok 2 w przygotowaniu zapiekanki pasterskiej
W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść dodać masło i mleko, co spowoduje, że będą miały konsystencję gładkiego puree. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Krok 3 w przygotowaniu zapiekanki pasterskiej
Gotowe mięso przykryć równą warstwą ziemniaków dzięki czemu pozostanie nadal soczyste, zapiekać 20-30 minut, aby ziemniaki ładnie się zrumieniły. Jeżeli mięso było przygotowane w naczyniu nieodpowiednim do zapiekania musimy je przełożyć do takowego a następnie przykryć ziemniakami.
Ponieważ lubię mieć zielony akcent na talerzu zawsze staram się podawać moje dania z surówkami lub warzywami na parze.
Surówka z którą podaję zapiekankę:
- ½ dużego ogórka
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- duża garść rukoli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- sól pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
Warzywa pociąć na bardzo cienkie talarki, pomieszać z rukolą, polać sosem powstałym ze zmieszania soku z cytryny, syropu klonowego i oleju.
Inspiracją do przepisu jest:https://www.bbcgoodfood.com/recipes/9644/nofuss-shepherds-pie