• kontakt@chwilawkuchni.pl
posiłki, przekąski
zapiekanka pasterska (No-fuss shepherd’s pie)

zapiekanka pasterska (No-fuss shepherd’s pie)

 Zapiekanka pasterska to typowe brytyjskie łatwe danie. Mielona baranina pod kołderką z puree ziemniaczanego zapiekana w piekarniku. Moja zapiekanka pasterska jest prawie daniem jednogarnkowym:-) Łatwa w zrobieniu pyszna w podaniu.

 

Czas przygotowania: 80 minut

Ilość porcji: 5

 

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 posiekana cebula
  • 2-3 posiekane marchewki
  • 1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty
  • 500 gr mielonej baraniny( 10% tłuszczu)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 900 gr ziemniaków pokrojonych do gotowania
  • 80 gr masła
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz do smaku

Krok 1 w przygotowaniu zapiekanki pasterskiej

Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchewkę i czosnek, smażyć około 6 minut. Warzywa odsunąć na brzeg patelni dzięki czemu się nie przypalą następnie na patelnię włożyć mięso zrumienić mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso nabierze brązowego koloru należy połączyć  je z warzywami. Dodać koncentrat oraz przyprawy, sok z cytryny i syrop klonowy, zamieszać aby się nie przypaliło i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, zostawić na niedużym ogniu na około 40 minut co przyczyni się to do zredukowania sosu o połowę.

Krok 2 w przygotowaniu zapiekanki pasterskiej

W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść dodać masło i mleko, co spowoduje, że będą miały konsystencję gładkiego puree. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Krok 3 w przygotowaniu zapiekanki pasterskiej

Gotowe mięso przykryć równą warstwą ziemniaków dzięki czemu pozostanie nadal soczyste, zapiekać 20-30 minut, aby ziemniaki ładnie się zrumieniły. Jeżeli mięso było przygotowane w naczyniu nieodpowiednim do zapiekania musimy je przełożyć do takowego a następnie przykryć ziemniakami.

Ponieważ lubię mieć zielony akcent na talerzu zawsze staram się podawać moje dania z surówkami lub warzywami na parze.

Surówka z którą podaję zapiekankę:

  • ½ dużego ogórka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • duża garść rukoli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Warzywa pociąć na bardzo cienkie talarki, pomieszać z rukolą, polać sosem powstałym ze zmieszania soku z cytryny, syropu klonowego i oleju.

 

Inspiracją do przepisu jest:https://www.bbcgoodfood.com/recipes/9644/nofuss-shepherds-pie

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *