posiłki, przekąski
Zawijana pierś z indyka
Robiąc pierwszy raz to danie tuż przed rodzinną imprezą na 18 osób bardzo bałam się, że mięso wyjdzie suche…ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Pierś wyszła soczysta, aromatyczna i pyszna. Nawet moja siostra „niejadek” skorzystała z dokładki:)
Składniki
800 g piersi z indyka
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
połowa łyżeczki soli
pieprz mielony
sos sojowy (opcjonalnie)
3 posiekane suszone pomidorów (mogą być z oliwy)
100 g fety
100g boczku
SPOSÓB WYKONANIA
- Przekrój pierś w poprzek (tak, żeby płat podwoił swoją powierzchnię).
- Posmaruj oliwą, rozgnieć fetę i rozłóż ją równomiernie.
- Posyp połową pietruszki lubczyku, soli, pieprzu.
- Zwiń pierś ciasno wzdłuż krótszego boku.
- Posyp drugą połową pietruszki, lubczyku, soli, pieprzu.
- Owiń szczelnie plastrami boczku.
- Zwiąż sznurkiem spożywczym (naturalnym) dookoła albo wbij wykałaczki tak, żeby pierś trzymała kształt.
- Włóż do naczynia żaroodpornego.
- Odstaw na kilka godzin.
- Szczelnie przykryj (pokrywką lub folią) i piecz 1godz i 15 minut w 190 stopniach, stale przykryte (szczelnie).
1
Wyszło pysznie… Polecam.