• kontakt@chwilawkuchni.pl
posiłki, przekąski
Zawijana pierś z indyka

Zawijana pierś z indyka

Robiąc pierwszy raz to danie tuż przed rodzinną imprezą na 18 osób bardzo bałam się, że  mięso wyjdzie suche…ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Pierś wyszła soczysta, aromatyczna i pyszna. Nawet moja siostra „niejadek” skorzystała z dokładki:)

Składniki

800 g piersi z indyka
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
połowa łyżeczki soli
pieprz mielony

sos sojowy (opcjonalnie)
3 posiekane suszone  pomidorów (mogą być z oliwy)
100 g fety
100g boczku

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Przekrój pierś w poprzek (tak, żeby płat podwoił swoją powierzchnię).
  2. Posmaruj oliwą, rozgnieć fetę i rozłóż ją równomiernie.
  3. Posyp połową pietruszki lubczyku, soli, pieprzu.
  4. Zwiń pierś ciasno wzdłuż krótszego boku.
  5. Posyp drugą połową pietruszki, lubczyku, soli, pieprzu.
  6. Owiń szczelnie plastrami boczku.
  7. Zwiąż sznurkiem spożywczym (naturalnym) dookoła  albo wbij wykałaczki tak, żeby pierś trzymała kształt.
  8. Włóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Odstaw na kilka godzin.
  10. Szczelnie przykryj (pokrywką lub folią) i piecz 1godz i 15 minut w 190 stopniach, stale przykryte (szczelnie).
1

1 thought on “Zawijana pierś z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *