pieczywo
zawijane bułeczki szynkowo- serowe
Szynka i mozzarella nadaje im fajny wytrawny charakter. Te szynkowo-serowe przysmaki nadają się na każdą okazję, ja upatrzyłam je sobie jako idealną przekąskę do śniadaniówki moich dzieci, ale równie dobrze sprawdzają się jako poczęstunek na imprezę, może do koszyka na piknik… długo by wymieniać wszystkie okazje na które zawijane bułeczki z szynką i serem są dobre. Ale jedno wiem na pewno, nawet jeżeli nie ma okazji to trzeba spróbować zrobić i zjeść oczywiście!
Składniki:
szklanka jakiej używam ma pojemność 250 ml
na ciasto
3 i 1/4 szklanki mąki (500 g)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (40 g świeżych)
1 jajko
40 g masła
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
na wypełnienie
5 łyżek majonezu
10 plasterków szynki (ja miałam pod ręką szynkę parmeńską może być też salami, czy inna wędlina w dużych plastrach w oryginalnym przepisie jest zwykła szynka w plastrach )
1 tarta mozzarella (lub inny ser ale wtedy zmieni się nieco smak bułeczek)
do glazury
1/3 szklanki roztopionego masła (będzie na styk) czyli około 80 g masła
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka miodu
sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera, wyrób hakiem do ciasta drożdżowego (ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste). Przełóż do miski dobrze obsypanej mąką, zostaw pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij (na stolnicy wysypanej mąką) na kształt prostokąta mniej więcej 20×40 cm następnie posmaruj majonezem, posyp serem i wyłóż szynkę.
- Kolejnym krokiem jest zawinięcie ciasta zaczynając od dłuższego boku tworząc coś na kształt rolady, następnie używając naprawdę ostrego noża (żeby swobodnie przeciął szynkę) kroimy naszą roladę na 15 równych kawałków, każdy z nich kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
- Kiedy bułeczki nam wyrosną smarujemy je masłem zmieszanym z przyprawami i miodem, najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego.
- Pieczemy 25-30 (do ładnego zrumienienia) minut w temperaturze 175 stopni.
1
Tags :
W składnikach na ciasto brakuje jednostki miary mąki oraz pojemności kubka – kubki mogą mieć różne pojemności.