obiad
zupa krem grzybowa z kluskami francuskimi
Ulubiona zupa mojego męża. Po zjedzeniu jej powiedział, że założy sobie konto na Facebooku tylko po to żeby dać mi lajka:-)
Składniki
Zupa grzybowa
25 dkg suszonych grzybów leśnych
1 cebula
2 litry bulionu warzywnego
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz do smaku
Kluski francuskie
2 jajka
4-5 łyżek mąki
szczypta soli
Sposób wykonania
Zupa
- Grzyby namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, tak żeby woda przykryła grzyby, po tym czasie podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę, dołożyć do grzybów ugotować.
- do grzybów z cebulą dodać bulion, gotować 45 minut
- Mąkę podsmażyć na maśle, dodać wywaru z zupy aby powstała ładna zasmażka, połączyć z zupą, gotować kolejne 5 minut
- Zupę potraktować blenderem, dodając śmietanę. Można zostawić sobie kilka grzybów pokroić je w kosteczkę i udekorować nimi talerz.
Kluski francuskie
- W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę.
- W osobnych miskach ubić żółtka i białka.
- Do żółtek dodać łyżkę mąki, delikatnie zamieszać, dodać część białek, zamieszać. Tą czynność powtarzać do skończenia się składników. Masa powinna być puszysta (jak na biszkopt)
- Łyżkę maczać w gorącej wodzie nabierać masę i po kłaść na wrzątku (najpierw przetestować na jednej klusce, jeżeli rozpadnie się na wodzie to należy dodać jeszcze mąki) gotować kluski przez 2-3 min, można w połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Kluski wyciągać łyżką cedzakową, kiedy podajemy do zupy a troszkę się rozlały możemy je pokroić na grube paski.
0