• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
żurawinowo migdałowe ciasto z białą czekoladą

żurawinowo migdałowe ciasto z białą czekoladą

Od lat  mistrzem keksa w rodzinie jest Dziadek. Jest to jedyne ciasto, które robi… ale kiedy spróbował mojego żurawinowo-migdałowego poprosił o przepis:)

Składniki:
8 białek
200g cukru
200 g posiekanej białej czekolady
200 g posiekanych, zblanszowanych, prażonych migdałów
200g posiekanej  suszonej żurawiny
40 g mąki

okrągła blacha o średnicy 24 cm

Sposób wykonania:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
  2. Dokładnie zmieszaj łyżką  w misce  czekoladę, migdały, żurawinę z mąką.
  3. W drugim naczyniu ubij na sztywno białka dodając stopniowo cukier.
  4. Połącz wszystkie składniki: do sztywnej piany dodaj pozostałe  bardzo delikatnie mieszając.
    Jeżeli będziesz zbyt intensywnie mieszać piana siądzie i ciasto nie wyjdzie:(
  5. Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia boki natłuść masłem bądź olejem i  delikatnie oprósz mąką.
  6. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 55 minut.  W trakcie pieczenia po około 30 minutach przykryj folią aluminiową, żeby się nie spiekło.

MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ DO 7 DNI  SZCZELNIE ZAMKNIĘTE. Nie nadaje się do zamrażania.

PS. Zostało mi trochę żołtek, jutro zrobię  tartę z pomidorami i serem:)

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *