ciasta
żurawinowo migdałowe ciasto z białą czekoladą
Od lat mistrzem keksa w rodzinie jest Dziadek. Jest to jedyne ciasto, które robi… ale kiedy spróbował mojego żurawinowo-migdałowego poprosił o przepis:)
Składniki:
8 białek
200g cukru
200 g posiekanej białej czekolady
200 g posiekanych, zblanszowanych, prażonych migdałów
200g posiekanej suszonej żurawiny
40 g mąki
okrągła blacha o średnicy 24 cm
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
- Dokładnie zmieszaj łyżką w misce czekoladę, migdały, żurawinę z mąką.
- W drugim naczyniu ubij na sztywno białka dodając stopniowo cukier.
- Połącz wszystkie składniki: do sztywnej piany dodaj pozostałe bardzo delikatnie mieszając.
Jeżeli będziesz zbyt intensywnie mieszać piana siądzie i ciasto nie wyjdzie:( - Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia boki natłuść masłem bądź olejem i delikatnie oprósz mąką.
- Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 55 minut. W trakcie pieczenia po około 30 minutach przykryj folią aluminiową, żeby się nie spiekło.
MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ DO 7 DNI SZCZELNIE ZAMKNIĘTE. Nie nadaje się do zamrażania.
PS. Zostało mi trochę żołtek, jutro zrobię tartę z pomidorami i serem:)
0
Tags :